Klimaat Colombia
Klimaat Colombia
Colombia klimaat
Klimaat in Colombia
Loading image... Loading image... Loading image...

Klimaat Colombia

Welk klimaat kun je verwachten tijdens je vakantie naar Colombia? Colombia is een groot land, gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika. Juist door de grote oppervlakte van het land, de hoogteverschillen van het Andes gebergte en de twee oceanen, is het klimaat erg divers. In het Noorden heeft de Caribische Zee zijn invloed op het land en de Grote Oceaan in het westen. De berggebieden domineren voornamelijk het westelijke deel van het landschap. Ondanks deze verschillende factoren is het klimaat in Colombia vrij stabiel en is het dus heel goed mogelijk om een reis te plannen naar dit mooie land. Natuurlijk is de keuze voor het seizoen van reizen en de bestemming afhankelijk van het type reis wat er gemaakt gaat worden.

Een droog en nat seizoen

Voor een verblijf aan de stranden Colombia, is bijvoorbeeld de periode tussen december en maart de beste tijd. Voor welke reis en bestemming je ook kiest, over de temperatuur hoef je jezelf eigenlijk het hele jaar door geen zorgen te maken. Dit heeft te maken met het feit dat het land niet al te ver van de evenaar ligt, waardoor een groot deel van Colombia een tropisch klimaat heeft. Toch kent Colombia ook een droog zomerseizoen en een wat natter winterseizoen. Globaal gezien kan men zeggen dat het droge seizoen start in december tot februari en van juli tot september. Het regenachtige seizoen loopt van april tot juni en van oktober tot en met november.

De variatie in het klimaat zorgt voor verschillende mogelijkheden

Langs de westelijke kustgebieden en de loefzijde van de bergen kan er aardig wat regen vallen, maar meer naar het oosten neemt de jaarlijkse hoeveelheid regen juist af. In het noordoosten heerst een combinatie van een warmwoestijnklimaat, een warm zeeklimaat en een warm steppeklimaat. Welke van de drie op dat moment de grootste invloed heeft, wordt bepaald door de hoogte. Op de hoogvlaktes ten oosten van de bergen kan er in het westelijk deel weer wat meer regen vallen. De kust heeft een tropisch en warm klimaat, met een regenseizoen van mei tot november. Juist die verschillen in soorten weer, maken een vakantie in Colombia ook uniek. In mei een hikingtrip maken in een natuur die in volle bloei staat en een trekking door de bergen maken om de eeuwige sneeuw te bekijken, het behoort beide tot de mogelijkheden.

De hoogte en de ligging bepaalt het verschil

Door de hoge ligging is het weer Bogota het hele jaar door aangenaam. Meestal ligt de maximale temperatuur rond de 23 graden, terwijl het in de nacht kan afkoelen tot rond de 10 graden. Dit zijn ideale temperaturen om de bezienswaardigheden Colombia te bekijken. Het weer in Medellin is een stuk tropischer door de lagere ligging, ondanks dat deze tweede stad van Colombia niet al te ver van Bogota af ligt. Medellín ligt ook meer richting het Caribisch gebied. De kustgebieden in het noorden en noordoosten kunnen oplopen tot 28 graden. Een heerlijke temperatuur voor een zonnige strandvakantie in Colombia!

Slaapkamer villa
Vakantievilla Medellin

De metropool Medellin ligt op een half uurtje rijden van de villa El Cafetal en wil je een groter deel van centraal en zuid Amerika te ontdekken, dan ligt het internationale vliegveld van Medellin letterlijk om de hoek op slechts 15 minuten rijden.