Amazonegebied
Amazonegebied
Amazonegebied Colombia
bezienswaardigheden Colombia
Vogels amazonegebied
Amazonegebied in Colombia
bezienswaardigheden Colombia
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Tropisch regenwoud in Colombia

Ontdek het Amazonegebied in Colombia: op avontuur in de natuur

Vanaf Medellin Airport vlieg je in 1,5 uur naar Leticia op de oevers van de Amazone. Kom je bij ons op vakantie, trek dan een dag of 4 uit om de indrukwekkende ongereptheid van de Amazone te bewonderen.

Vaar over de ruim 6500 kilometer lange Amazonerivier, maak kennis met inheemse gemeenschappen waar eeuwenoude tradities bewaard zijn gebleven, ga op bezoek bij de indianen, ontdek de unieke flora en fauna van het regenwoud, spot roze rivierdolfijnen, aapjes en kaaimannen, toekans en tarantula’s.

Het Amazoneregenwoud: de longen van de aarde

Het Amazonegebied vind je in het zuidelijkste puntje van Colombia. De regio is dunbevolkt, maar beslaat wel zo’n 35% van het totale landoppervlak. Het Amazoneregenwoud ligt verspreid over Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela en Frans-Guyana. Wist je dat het Amazonewoud circa 20% van de zuurstof in de wereld produceert? Vandaar die bijnaam: de longen van onze planeet.

Hoe bereik je het Amazonegebied in Colombia?

Trek minimaal 4 dagen uit voor een bezoek aan het Amazonegebied. Je kunt een volledig verzorgde reis naar de Amazone boeken, inclusief vlucht, hotel en excursies, maar je kunt je reis ook zelf samenstellen. Vanuit Medellin gaat 2x per week een chartervlucht naar Leticia. Vindt je het niet erg om een keer over te stappen dan kan je ook vanuit Medellin via de Colombiaanse hoofdstad Bogotá een vlucht naar Leticia nemen. De vliegtijd is ongeveer 1,5 uur. Leticia is een dorpje aan de oever van de Amazonerivier van waaruit je allerlei jungle- en bootexcursies kunt maken. In het dorp vind je diverse reisorganisaties die één- of meerdaagse tours aanbieden. Of kies ervoor om vanuit Leticia met de boot dieper het Amazonegebied in te reizen.

Hoe kom je van het vliegveld in het centrum van Leticia?

Met een georganiseerde reis staat er een bus voor je klaar op het vliegveld. Heb je je reis zelf samengesteld, pak na landing op het Alfredo Vásquez Cobo International Airport voor max. 10.000 COP (Colombiaanse pesos) een taxi. In mum van tijd sta je in de dorpskern. Leticia kent een goede infrastructuur. Slaapplekken lopen uiteen van basis tot luxe. Wil je direct doorreizen naar bv. het eco-dorpje Puerto Nariño (ca. 75 km van Leticia), vraag dan of de taxichauffeur je afzet bij de Oficina del rapido. Dit is de ticketbalie van de (snelle) boten. Het kantoortje zit in een soort mini-food-court aan het water tegenover de lokale fruitmarkt. Let erop dat je in de juiste boot stapt; verschillende bootmaatschappijen voeren de vaarroutes uit.

Villa el Cafetal
Villa El Cafetal woonkamer
Wijn Colombia

Bezoek Colombia, Brazilië en Peru in één dag

Vanuit het vliegtuigraam zie je goed hoe afgelegen Leticia ligt. Het dorpje wordt omringd door jungle, een uitgestrekt groen landschap waar de Amazonerivier doorheen slingert. Leticia ligt nabij Tres Fronteras, het drielandenpunt. Hier komen de grenzen van Brazilië, Colombia en Peru samen. Vanuit Tres Fronteras vaar je binnen tien minuten naar het dorpje Santa Rosa in Peru of Tabatinga in Brazilië.

Top-5 highlights Amazoneregenwoud

Tijdens een boottocht over de Amazone heb je een weids uitzicht over het water met aan weerszijden regenwoud; je voelt je één met de natuur. Hoe bijzonder is het om daarnaast onderweg inheemse planten en dieren te spotten in hun natuurlijke habitat. Wist je dat Colombia na Brazilië de grootste biodiversiteit ter wereld kent? En Brazilië is zeven keer groter.

Wat moet je zien en doen?

  • Laat je door lokale gidsen meenemen naar verborgen eilandjes, bv. het apeneiland Isla de los Micos of Isla de Mocagua, een van de plekken waar de reuzenwaterlelie Victoria regia groeit;
  • Bezoek een van de inheemse dorpjes langs de oever van de Amazone, zoals Puerto Nariño (vanuit Leticia twee uur varen). Maak kennis met inheemse volken als de Ticuna, de Cocama of de Yagua. Informeer naar een overnachting in een traditionele woning;
  • Vaar de rivier af richting het Tarapotomeer (Lago Tarapoto) op ca. tien kilometer afstand van Puerto Nariño. Grote kans dat je hier de roze Orinocodolfijnen ziet;
  • Ga hiken, kajakken, tokkelen (via een zipline door de boomtoppen slingeren) of zwemmen;
  • Maak een nachtwandeling door het regenwoud. Als de duisternis valt, komen de nachtdieren uit hun holletjes. Breng je zaklamp en spot o.a. boomkikkers en nachtinsecten, waaronder de tarantula.

Praktische tips

Het Colombiaanse Amazonegebied kent een warm en vochtig klimaat. Er zijn twee seizoenen: het natte seizoen (januari t/m juni) en het droge seizoen (juli t/m december). Neem zonnebrand, een lange broek, shirt met lange mouwen - ‘s avonds koelt het af - en anti-muggenmiddel mee. De GGD adviseert over het algemeen malariamedicijnen te gebruiken; maak zelf de overweging of je die al dan niet gebruikt. Voor een bezoek aan Leticia is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Bekijk onze vaccinatie en inentingen Colombia pagina voor alle informatie over inentingen en vaccinaties die je nodig hebt voor je reis naar Colombia.

Wat biedt Colombia nog meer als vakantieland?

Colombia is een land met een enorme diversiteit in natuur en cultuur. Het Amazonegebied is een must see, maar ook de Caribische kust verdient een plek op je to-do-lijst. Daarnaast heeft Colombia prachtige witte stranden gelegen bij Tayrona Nationa Park.

  • Bezoek bv. de koloniale vestingstad Cartagena; alsof je met een tijdmachine terug in de tijd bent gereisd;
  • Ontdek de havenstad Santa Marta, gelegen aan de Caribische kust én aan de voet van de Sierra Nevada, een gebergte met bergpieken die reiken tot circa 5.775 meter hoogte;
  • Ga duiken op het Caribische eiland San Andres (Isla de San Andrés).

Wil je meer weten over een rondreis naar Colombia of backpacken in Colombia?

Lees dan meer over de bezienswaardigheden in Columbia.

Overweeg een verblijf in ons vakantiehuis nabij Medellín, de ‘stad van de eeuwige lente’.

Onze villa ligt op zo’n vijftien minuten rijden van Medellín airport. Het is een uitstekende uitvalsbasis om het amazonegebied te verkennen.